Wil jij je paard verkopen vanwege (gedrags)problemen? Regelmatig krijg ik de vraag of ik ook project paarden inkoop. Er zijn inderdaad meerdere projecten bij mij geweest. Ik leg graag aan je uit wat ik met deze paarden doe en wat je kunt verwachten.
De paarden die aangeboden worden zijn veelal:
-
- Zeer angstig
-
- Problemen met rijden zoals bokken of steigeren
-
- Lusteloos, willen niet werken, in zichzelf gekeerd
-
- Mensen zijn ten einde raad en weten niet meer wat te doen
-
- Erg mager en hebben nog een tijdje nodig om bij te komen
-
- Een verkeerde match of zelfs opgelicht waarbij het gedrag anders is dan beloofd werd
-
- Paarden die zogezegd “rijp voor de slacht” zijn.
De paarden dienen in elk geval lichamelijk gezond genoeg te zijn om trainingen te volgen. Paarden die lichamelijk echt iets mankeren kan ik helaas niet helpen met mijn manier van trainen.
Bij aankomst van het paard zal het paard een volledige check krijgen:
-
- Indien nodig zal er een dierenarts, hoefsmid of tandarts worden gevraagd langs te komen
-
- Wij observeren het paard en brengen de problemen in kaart, zowel lichamelijk als geestelijk.
-
- Indien nodig zal er aanvullend hulp worden ingeschakeld zoals een osteopaat, fysiotherapeut, paardenmasseur ed.
-
- Verder in de trainingen: eventueel een zadelmaker met passend zadel
Per paard stel ik een plan van aanpak op. Toch is elke start hetzelfde.
Grondwerk: terug naar de basis
Met elk paard begin ik vanaf de grond te werken. Het paard leert tijdens het grondwerken wat leiderschap inhoudt, bouwt vertrouwen op en leert langzaam aan meer te ontspannen.
Grondwerk 2: Starten met het opbouwen van conditie, spierkracht en evenwicht
Zodra het paard durft te vertrouwen en er klaar voor is gaan we naar stap 2. Het langzaam aan opbouwen van de conditie en spierkracht door middel van grondwerk en longeerwerk. Ook gaan we werken aan het evenwicht.
Voorbereiding om erop te rijden
Let op: dit is niet voor elk paard geschikt. Soms is het beter om er niet meer op te rijden en alleen grondwerk te blijven doen.
Tijdens de voorbereiding om langzaam aan er op te gaan rijden laten we het paard (opnieuw) kennis maken met het hoofdstel en het zadel. Ook wordt er aandacht besteed aan het op/afstappen. Pas wanneer het paard dit niet meer spannend vindt is het tijd om erop te gaan.
Onder het zadel
Dit gedeelte is voor elk paard anders. Sommige kennen nog niks en zullen langzaam aan de basis leren onder het zadel. Anderen zijn al bevestigd en kunnen al meer. Waar ze ook staan is er 1 punt bij ons centraal: ontspanning. Werken vanuit rust en ruimte. Het paard leert te ontspannen onder het zadel met een lage hoofd-hals houding. Door middel van diverse oefeningen zal het paard steeds sterker worden in zijn spieren.
Bij elke stap houd ik bij hoe het paard reageert, wat zijn vooruit gang is, wat zijn positieve en zwakkere plekken zijn en wat er nodig is voor de volgende stap.
Verkoopproces
Helaas heb ik geen plek om alle paarden te houden tot hun overlijden. Daarom gaan we opzoek naar een match met een nieuwe eigenaar. Bij deze overname kan er gekozen worden om een contract op te maken waarin afspraken worden vastgelegd. Voor deze paarden vragen wij standaard een vergoeding om de gemaakte kosten en trainingsuren te kunnen dekken. Deze vergoeding wordt vervolgens weer ingezet t.b.v. het trainen en huisvesten van andere projectpaarden.
Ik krijg vaak de vraag of het mogelijk is om contact te houden met de koper. Indien dit gewenst is geef ik je gegevens door zodra het paard aangekocht is. Echter kunnen wij nooit en te nimmer garanderen dat de koper contact opneemt met eventuele vorige eigenaren. Niet iedereen wilt contact onderhouden en probeer dit dan ook te respecteren. Wij kunnen hier dan ook verder niets in betekenen.
Waarom zou je voor deze optie kiezen?
Daar zijn verschillende redenen voor. Het vaakst genoemde redenen zijn:
-
- Het paard verdiend nog een (laatste) kans of een juiste start
-
- Ik vind afscheid nemen erg moeilijk en ik wil liever niet verschillende mensen (kijkers) ontvangen.
-
- Het financiële plaatje is zodanig dat ik niet nog een maand stalgeld kan betalen waar hij nu staat.
-
- Ik wil er graag (snel) vanaf omdat het mij veel energie en geld kost op het moment.
En zo heeft iedereen een eigen reden om een paard te verkopen. Hier wordt altijd zorgvuldig en respectvol mee omgegaan.
Kosten
Zoals je leest gaat er veel tijd in de training van projectpaarden zitten. De kosten hiervan lopen al gauw op. Daardoor is er geen groot budget voor de aankoop van deze paarden.
Voor meer informatie over de koop of verkoop van je paard/pony kun je het beste even mailen naar info@paardrijdenisontspannend.nl