Comfortzones bij paarden en mensen

Elk persoon heeft een “comfortzone”. In deze zone voel jij je veilig en vertrouwd. Gemiddeld genomen is dat +/- een meter rondom jou heen in een cirkel.

Comfortzone bij mensen

Normaal gesproken blijven andere mensen buiten deze zone staan. Op afstand met respect. Nu in coronatijd helemaal, namelijk op minimaal 1,5 meter afstand.

Maar stel je eens voor dat ik onverwacht heel dichtbij jou kom staan. En ik ga uit het niets aan jouw haren zitten. Dan voel je spanning opkomen en voel je je ongemakkelijk. Of zelfs zo boos dat je me het liefst gelijk een mep verkoopt.

Tenzij ik een bekende van je ben. Dan wordt de comfortzone cirkel anders. Je geliefde, familielid of een vriend of vriendin heb je graag dichtbij. Die mogen van jou dichterbij komen dan vreemden.

Comfortzone bij paarden

Ook paarden en pony´s hebben een comfortzone. Paarden hebben een ratio van maar liefst 3 meter. Binnen 3 meter voelt het paard wat jij voelt. Elk paard gaat anders met deze comfortzone om. ‘Bij het ene paard mag je hier absoluut niet binnenin komen of je krijgt een bok naar je toe. Een ander paard vindt het gezellig als je dichtbij komt om te knuffelen en gaat het liefst nog door jouw eigen comfortzone heen.

Hoe pas ik dit toe in mijn training?

Tijdens mijn lessen werk ik met een extra lang touw. Zo kan ik heel bewust binnen en buiten deze zones werken. Binnen deze zone ben ik de leider. Buiten deze zone leert het paard meer zelfvertrouwen te krijgen en leert om op “eigen benen” te staan. Het paard kan immers dan niet meer op mij “leunen”.

Door de verschillende zones af te wisselen in je training ontwikkel je een evenwichtiger paard die zelfstandiger wordt en jij de leiding hebt over het paard.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *