5 leuke activiteiten voor jou en je paard deel 1

Zou je graag eens wat anders willen doen dan alleen paardrijden? Paarden zijn van nature speels en staan vaak ervoor open om iets nieuws te proberen.

Of het nu een nieuwe vorm van training is, een hersenwerk of gewoon samen tijd doorbrengen, het zijn allemaal manieren om op een andere manier tijd met je paard door te brengen.

Waarschijnlijk zul je het woord spelen niet zo snel associëren met een paard maar eerder met een hond of kat. Toch spelen paarden onderling in een kudde, vaak zelfs een hele tijd achter elkaar. Met elkaar plezier beleven is dan ook ontzettend belangrijk. Niet alleen voor jouw mentale gezondheid, maar ook voor die van jouw paard.

Tip 1: Speelgoed

Speciaal voor paarden is er speelgoed op de markt gebracht. Bijvoorbeeld voerballen om verveling tegen te gaan op stal. Als je echter creatief bent kun je met weinig materialen al heel veel plezier beleven.

Zoals een yoga bal voor volwassenen. Dit kunnen uitstekende grote voetballen voor paarden zijn. Ze vinden het geweldig om ermee te spelen en er tegenaan te schoppen.

Het is wel belangrijk dat speelgoed geen scherpe randen of punten heeft voor de veiligheid van je paard. Ook losse onderdelen dienen vooraf verwijderd te worden zodat ze dit niet kunnen inslikken of erop kunnen gaan staan.

Denk er ook aan dat je regelmatig het speelgoed schoonmaakt en zo de bacteriën die erop leven doodmaakt. Kijk dus uit dat je niet speelgoed zomaar deelt met andere paarden.

Tip 2: Eten

Deze tip doe je wellicht niet direct samen maar geeft wel veel plezier. Er bestaan namelijk allerlei recepten voor paarden om lekkere en natuurlijke snacks te maken.

Een van mijn persoonlijke favorieten zijn de paardensnoepjes. Deze kun je samen met kinderen maken en het mengsel in allerlei vormpjes gieten. Of in een cupcake papier om paardencupcakes te maken. In de koelkast is het enkele dagen houdbaar.

Tip 3: Leer je paard trucjes

Wist je dat paarden over het algemeen snel leren? Het is dan ook ontzettend leuk om je paard of pony nieuwe trucjes aan te leren. Dit noemen we vrijheidsdressuur.

Door op een positieve beloningsgerichte manier te trainen hebben ze deze trucjes zo onder de knie. Het lijkt misschien ingewikkeld om je paard bijvoorbeeld te leren knielen maar dat valt eigenlijk wel mee. De truc wordt in kleine behapbare oefeningen aangeleerd.

Zo kun je je paard leren om een kus te geven of te glimlachen voor een koekje maar ook meer richting de dressuur zoals wijken aan de hand of steigeren op commando.

Tip 4: Vrij spelen

Vrij spelen is niets meer dan los met je paard spelen in de bak, paddock of wei. Gewoon samen zijn en plezier hebben. Dit kan voetballen met een grote bal zijn of samen rennen. Het oogpunt vanuit vrij spelen is dat het paard de vrije keuze heeft om mee te doen en zo meer van het natuurlijke gedrag kan laten zien. Het is dus een hele mooie oefening om te kijken of je paard wel wil contacten met jou of dat je nog wat meer aan de verbinding en connectie moet werken.

Tip 5: Uitgebreid poetsen voor een betere band

Het poetsen van je paard kan een dagelijkse klus zijn maar ook een stukje ontspanning en plezier met elkaar.

Elk paard heeft een uniek karakter en met een uitgebreide poetsbeurt kun je meer over je paard te weten komen. Door te letten op signalen terwijl je verschillende borstels gebruikt, verschillende snelheden en drukpunten, kun je erachter komen wat je paard fijn vindt en wat niet. Waar de een een harde borstel fijner vind, kan een ander paard er ontzettend gevoelig op reageren.

Een uitgebreide poetsbeurt waarbij verder niets gevraagd wordt kun je beide van genieten. Een zacht muziekje op de achtergrond en verder even helemaal niets. Even een moment voor jou en je paard samen.

Volgende week komt deel 2 online met nog meer leuke activiteiten die je met je paard kunt doen behalve erop rijden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *